GY.I.K.

Ezúton szeretnénk segítséget nyújtani azon leendő ügyfeleink részére, akiknek a kompresszortechnika még ismeretlen terület, és esetleg a felsorolt kérdésekben megtalálják a választ, amit keresnek, vagy csak iránymutatásképpen hogy merre is induljunk el.

Hogyan válasszunk kompresszort?
A megfelelő kompresszor kiválasztása mindig a feladatra szükséges levegőmennyiség és minőségi paraméterek megismerésével történjen. Minden pneumatikus szerszámnak van levegőfogyasztása (liter/perc - m3/óra - c.f.m. stb.) , nyomásigénye (bar – psi), és levegő minőség kritériuma (ISO 8573-1 szerinti víz, olaj, szilárd szennyeződés tartalom). Amennyiben ezek az adatok ismeretesek, és a használat időtartamát ismerjük (szakaszos vagy folyamatos) a tartályméret meghatározható. Tehát, ha a szállított levegőmennyiségnek és nyomásigénynek megfelel, felszereltségével előállítható a kívánt levegőminőség és a tartály mérete is meghatározott, akkor a kompresszor pontosan paraméterezhető.
Milyen kompresszort érdemes venni?
A kívánt szerszám használatához, és a feladat végrehajtásához a vevő igényének leginkább megfelelő készülék ajánlott. Szakmai tanácsadás, vagy helyszíni felmérés során kiderülhet ügyfelünk részére, hogy termékpalettánk melyik területén érdemes kompresszort keresnie. Attól függően, hogy a költségvetés és ügyfelünk elképzelése több készülékkel átfedésben is találkozhat, a másodlagos tulajdonságok előtérbe kerülhetnek, mint pl: Folyamatos használat, zajszint határ, alapterület korlátozás, hőmérsékleti tényező, mobilitás, szervízigény, szellőztetés, hő hasznosítás, kültéri használat, új vagy használt berendezés, financiális kérdések. Több lehetőségünk van ügyfeleink igényeit minél jobban megközelíteni, így egy-egy beszélgetés alkalmával olyan dolgokra is rá tudunk világítani, mely a vásárlás pillanatában még nem ismert, vagy a későbbiekben, üzemeltetés közben derülne ki.  (tartály engedélyezés, időszakos felülvizsgálat, kötelező szervizelés, tervezés, üzemelési korlátok, stb.)
Milyen kompresszor kell festéshez?
Festéshez javasolt az olajmentes, vízleválasztóval szerelt berendezések használata. Kültéri homlokzati, és beltéri szobafestési munkálatokhoz legalább a szórópisztoly teljesítményének megfelelő, tartállyal ellátott, dugattyús kompresszor javasolt. Megfizethető, mobil, olajmentes. Művészi festéshez, modellezéshez, kisebb esetlegesen hordozható készülékeket ajánlunk. A maximális nyomás 8-10-15 bar is lehet, de ezt festés esetén nem használjuk ki. A vásárlandó kompresszor fontos hogy rendelkezzen nyomáscsökkentővel, különben a festéket a pisztoly inkább porlasztja, mintsem szórja. Fontos a szórópisztoly levegőigényét ellenőrizni, mert ha kisebb berendezést választunk, mint ami elbírja az adott eszközt, könnyen megeshet, hogy nyomásesés miatt meg kell állni festés közben vagy a festékszórás egyenetlen lesz.
Tehát fontos a pisztoly levegőigénye, a kompresszorral való mobilitás megőrzése, lehető legkevesebb szennyeződés, állítható kilépő nyomás.
Termékpalettánkon több ilyen, erre a célra alkalmas készülék is megtalálható.
Milyen olaj való a kompresszorba?
Az olajkenéses készülékeket, mind a dugattyús-, rotációs-, és csavarkompresszorokat olaj-levegő keveréke védi a túlhevüléstől. A felépítésüknek megfelelően több gyártó rendelkezik olyan olajokkal melyek ezek kenéséhez megfelelőek.

Ezeket az olajokat rendszeresen cserélni kell karbantartások alkalmával. Az általános motorolaj a kompresszor és az alkatrészei védelme érdekében nem használandó, semmiképp nem javasolt. Fontos szempont az olaj viszkozitása, (például csavarkompresszoroknál ISO VG 46) hőmérsékleti alkalmazkodóképessége, kenőképessége és élettartalma. A motorolajokhoz képest hígabb olajok használata elősegíti a nagy fordulatszámon történő aktív hűtést. Minden kompresszor gépkönyve tartalmaz alapvető információkat a használandó olajról. Amennyiben nem biztos benne hogy mi lett a készülékbe töltve, inkább javasoljuk a teljes cserét a felhabzás, és kenőképesség elvesztésének elkerülése érdekében.
Mekkora biztosíték kell a kompresszorhoz?
A készülékekben használt elektromos motorok névleges teljesítményét (kW) minden gyártó megadja. A névleges áramfelvételen kívül több tényező, mint pl. az indításkor vagy a teljes terhelésnél megjelenő energiacsúcs is befolyásolhatje a szükséges biztosíték méretét.
Számolható a következőképpen:

Dugattyús kompresszor: Névleges teljesítmény x3
Csavarkompresszor Csillag-Delta vezérléssel: Névleges teljesítmény x3
Frekvenciaváltóval szerelt csavarkompresszorok esetén: Névleges teljesítmény x2

Minden berendezéshez a szükséges biztosíték, a néveleges teljesítmény felszorzott értékéhez legközelebb eső, felső határértékű „C” jelű lomha biztosíték.

Pl. Adott egy 5,5 (kW) névleges teljesítményű csavarkompresszorunk hagyományos vezérléssel. Így az 5,5 (kW)-os motor áramfelvétele 11 (A), ezért napjainkban kapható 16 (A)-es biztosíték szükséges a folyamatos működéshez. Ezt indításkor és teljes terheléskor a pillanatnyi áramfelvétel meghaladhatja, ezért szükséges a lomha biztosíték.
Denv-Air Kft.
Székhely
1116 Budapest,
Nádudvar utca 12. 

Telefon, fax: +36 1 226 6527 
Telefon, fax: +36 1 424 7921
Mobil: +36 70 454 9589
Szerviz: +36 70 454 9587

E-mail: denvair@denvair.hu
Telephely
9028 Győr,
Sági út 5.

Telefon: +36 96 528 987
Fax: +36 96 528 988
Mobil: +36 70 454 9584
Szerviz: +36 70 454 9582

E-mail: gyor@denvair.hu