Hűtveszárító

hűtveszárító egy olyan elektromos hőcserélő berendezés, mely vagy a kompresszorba beépítve, vagy rendszerbe kötve a sűrített levegőt harmatpontra hűti, így a kondenzátum nagy része eltávolítható a rendszerből.
A beszívott levegő minősége mindig függ a környezeti feltételektől, így nagymértékben a páratartalomtól is. A levegőkezelő berendezések közül a hűtve szárító felel a levegő páratartalmának eltávolításáért.
Hűtveszárító
Működési elve szerint a készüléken áthaladt sűrített levegő harmatpontja általában (gyártótól és típustól függően) +3°C; +5°C; +7°C között változik.
A maximális páratartalom a legnagyobb vízmennyiség, amelyet 1 m3 levegő az adott hőmérsékleten képes felvenni. Amennyiben több vizet tartalmaz, mint a maximális páratartalom, az víz formájában kicsapódik. Ezt a folyadékot gyűjti össze a hűtve szárító, és távolítja el a rendszerből.

A hűtve szárító a sűrített levegőt hőcserélő felületen keresztül vezeti, így biztosítva az esetünkben egy általánosan beszívott 20°C-os levegő estén 17,3 g/m3 vizet tartalmazó telített közegből a +5°C-ra történő hűtés során csak 4,8 g/m3 páratartalom maradjon. A sűrített levegő visszamelegítése biztosítja, hogy a 4,8 g/m3 víztartalmú levegőből addig nem válik ki víz a rendszerben, míg a hőmérséklete nem süllyed ismételten +5°C alá.
Természetesen a komprimált levegő is befolyásolja a harmatpont kalkulációt, így a sűrítési folyamat során bekövetkező hőmérséklet emelkedés, majd a kompresszorokba épített, vagy rendszerbe kötött utóhűtők által biztosított hőmérséklet csökkenés mind párakicsapódást (termelt kondenzátumot) eredményezhet.
A hűtveszárítók a végfelhasználás szempontjából az ISO 8573-1 szabvány szerinti maradék páratartalom szerint CLASS 5 vagy CLASS 4 besorolásnál alkalmazhatóak.
A hálózatba épített szűrők a levegő páratartalmát nem befolyásolják, csak szilárd szennyeződés és olaj eltávolítására használatosak. A víz a legnagyobb mennyiségű szennyező tényező, így ennek eltávolítására nem elegendő kizárólag egy szűrősor felhelyezése.

A hűtveszárítóknak több típusa létezik, melyek az alábbiakban megtalálhatóak.
- Normál, +5°C; +7°C harmatponttal ISO 8573-1: CLASS 5
- Normál, +3°C harmatponttal ISO 8573-1: CLASS 4
- Energiatakarékos, hőtárolós ISO 8573-1: CLASS 4
- Magas belépő hőmérsékletű ISO 8573-1: CLASS 4
- Magas belépő nyomáshoz ISO 8573-1: CLASS 4

OMI berendezések

DD sorozat

OMI DD hűtveszárító
Az OMI DD, mint Dolomite Dryer hűtve szárító sorozat főbb előnyei mellett olyan technológiákhoz, felhasználásokhoz ajánljuk, ahol elegendő a +7°C–os harmatpont.
Olyan minőségi követelményeknek felel meg, melyek alkalmassá teszik a hosszú távú és megbízható működésre.
Változtatható fordulatszámú ventilátorral és mikroprocesszoros szabályzással biztosítja a megfelelő harmatpontot. Vezérlőpanelje többfunkciós, paraméterek kijelzésére és riasztásra is alkalmas. Új kialakítású hőcserélőkkel szerelve, minimalizálja a nyomásesést.
A hűtőkompresszor gazdaságos és biztonságos is egyszerre, mert alacsony terhelés és környezeti hőmérséklet esetén leáll.  Kompakt és egyszerű kialakítás. Léghűtéses kivitelben rendelhető. Maximum 16 bar.
 
OMI DD sorozat részletes műszaki adatai a linkre kattintva tölthetők le.

ED sorozat

OMI ED hűtveszárító
Az "ED" azaz Easy Dry hűtve szárítót megbízható, hatékony, alacsony fenntartási költség mellett ajánljuk olyan helyekre, ahol +3°C harmatpont szükséges. Univerzális, szinte minden alkalmazáshoz. Megfizethető megoldásokat kínál a száraz tisztítástól az autóipari beszállításig, feldolgozási és gyártási alkalmazásra is. A száraz sűrített levegő biztosítása különösen fontos az olyan alkalmazásoknál, ahol nedvesség vagy szennyeződés a rendszer korrózióját okozhatja, léghűtéses eszközök megsérülhetnek, vagy a levegő által érintett termékek minőségi romlásnak indulhatnak.
Fejlesztett vezérlése harmatpont alapján szabályoz, több paramétert is szem előtt tartva, mint a kihasználtság, jegesedés védelem, stb. Távelérés és felügyelet opcióként kérhető.
Optimális választás  nagy volumenű igények több lehetőséggel történő kielégítéséhez. Léghűtéses és vízhűtéses kivitelben rendelhető.
Maximum 16 bar.
 
OMI ED sorozat részletes műszaki adatai a linkre kattintva tölthetők le.

ESD sorozat

OMI ESD hűtveszárító
Magasabb hatékonyság - alacsonyabb költség jegyében készült az OMI ESD hűtve szárító. Az Energy Saving Dryer hatékonyan segít a jobb teljesítmény elérésében, miközben csökkenti az energiafogyasztást.
A szabadalmaztatott, nagy hatásfokú hőcserélő, hőmérő áramkörrel kombinálva a hűtőkompresszort automatikusan kikapcsolja, és további energiát takarít meg, amikor annak használata nem szükséges.
Részleges terheléseknél a szárító kihasználhatja az energiát, melyet korábban a glikol körben tárolt el, leállítja a kompresszort ezzel megmutatva az igazi felhasználás közbeni előnyét.   
Az ESD szárítók R134a és R407c-t környezetbarát hűtőközeget használnak, melyek a legalacsonyabb globális felmelegedési potenciállal rendelkeznek az üvegházhatású gázok között.
A kiváló minőségű alkatrészeknek és az innovációnak köszönhetően akár  96% -os energia megtakarítás is elérhető. Léghűtéses és vízhűtéses kivitelben rendelhető. Maximum 16 bar.
 
OMI ESD sorozat részletes műszaki adatai a linkre kattintva tölthetők le.

HTD sorozat

OMI HTD hűtveszárító
Az OMI HTD szárító, azaz High Temperature Dryer olyan felhasználásokra alkalmas, ahol magas belépő, és / vagy magas környezeti levegő hőmérséklet nem teszi lehetővé a hagyományos szárítók alkalmazását. A 3 részes levegőkör biztosítja a +3°C-os harmatpontot, akár utóhűtő nélküli dugattyús kompresszorok esetében is. 
A megfelelő szárító kiválasztása során a standard működési és környezeti paramétereket figyelembe véve, a harmatpont tartása az elsődleges szempont. Még extra nehéz körülmények között is képes a nagy tisztaságú levegő követelményeinek megfelelni, mint a gyógyszeripar vagy élelmiszeripar. Léghűtéssel rendelhető. Maximum 16 bar.
 

HP sorozat

OMI HP hűtveszárító
Az OMI HP szárító, azaz High Pressure olyan felhasználásokra alkalmas, ahol a magas belépő levegő nyomás, nem teszi lehetővé a standard szárítók alkalmazását. Harmatpontja megfelel az általában megkövetelt +3°C igénynek. A hűtőkompresszor gazdaságos és biztonságos is egyszerre mert alacsony terhelés és környezeti hőmérséklet esetén leáll. Vezérlőpanelje a paraméterek figyelése mellett lehetővé teszi a start/stop vezérlésű kompresszoroknál történő alkalmazását is. A professzionális kialakítás és kiváló minőségű alkatrészek biztosítják megbízható működését - maximum 40 bar üzemi nyomáson. Léghűtéses kivitelben rendelhető.
 
Denv-Air Kft.
Székhely
1116 Budapest,
Nádudvar utca 12. 

Telefon, fax: +36 1 226 6527 
Telefon, fax: +36 1 424 7921
Mobil: +36 70 454 9589
Szerviz: +36 70 454 9587

E-mail: denvair@denvair.hu
Telephely
9028 Győr,
Sági út 5.

Telefon: +36 96 528 987
Fax: +36 96 528 988
Mobil: +36 70 454 9584
Szerviz: +36 70 454 9582

E-mail: gyor@denvair.hu