Légtartály

A légtartály szerepe a sűrített levegő előállításban az egyenletes légnyomás és tartalék biztosítása. Sokunk által ismeretes a dugattyús kompresszor tartály egybeépített kialakítása, de nagyobb méretben, rotációs, csavarkompresszoros rendszerek esetében, nagyobb gyárakban is szükséges lehet levegőtartály telepítése.
Légtartály
A megtermelt levegőt puffer (azaz tartalék) tartályként használva kiküszöbölhető az alkalmanként hirtelen fellépő levegőigény, nagyobb nyomásesés nélküli biztosítása. Ez olyan felhasználási területeken hasznos, ahol egyszerre sok levegő szükséges, (általában több mint a kompresszor szállított levegő percenkénti mennyisége).
Ahol a levegőigény meghaladja, a kompresszor termelési határértékét, a felhasználási műveletek hosszabb ideig folytathatóak, így időt nyerhetünk vele.
A sűrített levegő tartály beépítése nem jelent megoldást a kompresszor kapacitását meghaladó folyamatos igány kielégítésére.
A tartalék levegő közvetve elősegíti a start/stop rendszerű készülékek visszahűlését, valamint a start / stop – terhelt / üresjárati készülékek ritkább szabályozását, kímélését. Így a megfelelő levegőellátás kalibrálásához nem a puffer mérete, hanem az elvétel és a kompresszor kapacitása az elsődleges szempont.
Ne így álljunk hozzá: „kellene egy száz literes tartályos kompresszor”

Méretezése

A megfelelő tartályméret kiválasztásánál javasolt 2 szempont figyelembe vétele. Az egyik alapelv, hogy a szállított levegő mennyiség 0,4 szorzatával kapjuk meg az ideális méretet. Fordulatszám szabályzású készülék esetén ez csökkenhet, hiszen a szabályzás miatt kisebb puffer térfogat is elegendő. A másik az ügyfél egyedi igénye, mert a nagyobb tartály mérete pozitívan befolyásolja az elvégzendő munkafolyamatok gyakoriságát (rövidebb időközönként végezhető) és azok lehetséges hosszát (hosszabb ideig tarthat). Ellenben a nagy tartály nem biztosítja a folyamatos munkavégzést, abban az esetben, ha a kompresszor által szállított levegő kevesebb, mint a felhasznált mennyiség.

Engedélyeztetés

A sűrített levegő tartályok nagyobb rendszerek részei, általában acélból készülnek, különleges felhasználás esetén tűzi horganyzott felülettel is rendelhetőek. A nyomástartó edények használata, telepítése törvényileg szabályozott, engedélyezését, rendszeres felügyeletét, ellenőrzését a területileg illetékes MKEH-TMBF hatóság látja el.

Mi a légtartály engedélyezés menete?
Telepített légtartály vásárlásakor tájékozódjunk a vonatkozó szabályokról. A nyomás és az űrtartam szorzata alapján a sűrített levegőt tartalmazó nyomástartó edény (légtartály) használata bizonyos feltételek esetén engedély kötött.

Ehhez szükséges:
- Eredeti, a gyártó által kibocsájtott dokumentáció (tartály, biztonsági szelep, nyomásmérő óra)
- Földhivatali alaprajz
- Az üzem tervrajza

Ezekből a dokumentációkból jogosult tervező segítségével egy tervrajz készül, mely a létesítési eljárás megindításához szükséges. Ezért az engedélyért folyamodni a kivitelezés előtt célszerű.

A tartályok méret, és veszélyesség alapján 2 kategóriát képeznek a használatba vétel szempontjából:
- Csak bejelentés köteles
- Bejelentés, létesítési engedélyezés, használatba vételi engedélyezés köteles

2016 Februárjától alapesetben ez a maximális nyomás (bar) és az űrtartam (liter) szorzata szerint a következőképp alakul:
  • Kisebb mint 3000: – Bejelentés köteles
  • 3000-10000: - Egyszerű nyomástartó edényeknél: bejelentés, és használatba vételi engedély     köteles
                      - Hagyományos nyomástartó edényeknél: Bejelentés, létesítési engedélyezés, használatba vételi engedélyezés köteles
  • 10000 felett: Mindenképpen bejelentés, létesítési engedélyezés, használatba vételi engedélyezés köteles

Ha már megérkezett a tartály és a csőhálózatra rá van kötve, a használatba vételi engedély megszerzéséhez kazánbiztosi helyszíni ellenőrzés szükséges - kötelező. Ezt akkor jelentsük be a helyileg illetékes felügyeletnek, ha már minden készen áll a munkára.

Az ellenőrzés után a felügyelet adhat engedélyt a nyomástartó edény rendszerre való rányitására. Ezt követően rendszeres (általában 5 éves) felülvizsgálatot köteles a tulajdonos elvégeztetni. Ennek végrehajtására szolgál a kezelő-, illetve búvónyílás.

Kötelező szerelvények

A kompresszor levegő tartály kötelező tartozékai között szerepel a biztonsági szelep, melynek lefúvási teljesítménye minden esetben a kompresszor(ok) teljes teljesítményéhez méretezendő, hitelesített nyomásmérő óra és háromutas szelep.A standard nyomástartomány általában maximum 11-16 bar, de különböző igényeket is ki tudunk elégíteni, mint extra felületkezelés, nagy nyomás, speciális méret, speciális csatlakozások kialakítása. A megfelelő nyomástartó edény kiválasztásához keresse fel munkatársainkat, készséggel állunk rendelkezésére.
Denv-Air Kft.
Székhely
1116 Budapest,
Nádudvar utca 12. 

Telefon, fax: +36 1 226 6527 
Telefon, fax: +36 1 424 7921
Mobil: +36 70 454 9589
Szerviz: +36 70 454 9587

E-mail: denvair@denvair.hu
Telephely
9028 Győr,
Sági út 5.

Telefon: +36 96 528 987
Fax: +36 96 528 988
Mobil: +36 70 454 9584
Szerviz: +36 70 454 9582

E-mail: gyor@denvair.hu