Adszorpciós szárító

Az adszorpciós szárító olyan levegőkezelő egység, mely megoldást nyújt a levegő páratartalmának csökkentésére akár a legérzékenyebb technológiát használók számára is akár az élelmiszeripar, gyógyszeripar, elektronikai ipar egyes területein. Ezen technológiák sűrített levegő igényének maximális páratartalomra vonatkozó követelménye jóval szigorúbb, mint az általános felhasználásoknál.

A sűrített levegő víztartalmának tisztasági osztálya az ISO 8573-1 szabvány szerint CLASS 1, vagy CLASS 2. Ez azt jelenti, hogy harmatpontja a sűrített levegőben lévő maradék víztartalma alapján, -40, vagy akár -70°C-os levegőnek megfelelő.
Adszorpciós szárító
Olyan területeken, ahol az általános szárítás után is kültéri légvezeték, tartály vagy egyéb ok miatt ismételten megjelenik a víz, hasznos, alkalmazandó, és nagyobb biztonsággal használható, mint a hűtveszárító.

A töltet, granulátum formában lévő vízmegkötő anyag (aktivált alumínium-oxid, vagy szilikát gél), mely fizikailag köti meg a vizet. Előnye a kémiai úton működő abszorpciós szárítóval szemben, hogy a vízmegkötő képesség határán, az adszorber telítődésekor nem kell cserélni a töltetet, hanem több alkalommal (ciklusonként regenerálható-üríthető).
A szárítók felépítése általában két függőleges nyomástartó edényből áll, melyekben vízmegkötő töltet helyezkedik el. A tornyok felváltva, ciklusonként dolgoznak, szárítás és regenerálási fázisban. Az adszorber a felületén köti meg a vizet, ezért az olajszennyeződésre sokkal érzékenyebb, mint más szárítók.
Működésük szerint elkülöníthetőek:

- Hidegregenerálású berendezések
A kompresszor által megtermelt sűrített levegővel lefúvási ciklusban üríti a tornyokban lévő telítődött granulátum víztartalmát. Kisebb felhasználási mennyiség esetén javasolt, minimális áramot csak a vezérléshez szükséges mennyiségben használ.

- Melegregenerálású berendezések
A granulátum víztartalmának ürítését külső hőlégbefúvó látja el, így nagyobb méretezés esetén gazdaságosabb az üzemeltetése, mint a hidegregenerálású szárítóé. Folyamatos áramfogyasztása van, cserébe viszont nem használja el az egyszer már komprimált levegőt.

Az adszorpciós szárítás választása nemcsak technológiai követelménynek való megfelelés, hanem extra biztonság a sűrített levegő vizesedési probléma kezelésében.

Hidegregenerálású - OMI HL és KDD sorozat

Hidegregenerálású adszorbciós szárító - OMI HL és KDD sorozat tagjai
A HL adszorbciós szárítók, mint HEATLESS hidegregenerálású elven, vagyis a kompresszorok által megtermelt sűrített levegő egy részének felhasználásával működnek. Működés közben az átáramló sűrített levegő kapacitásának 7-15%-át használja. Elektromos áram csak a vezérlés ellátáshoz kell, felhasználása minimális. Azon specializált ipari folyamatokhoz ajánljuk, ahol a megkövetelt sűrített levegő páratartalma minimalizált vagy 0. A szárítók választásánál mérlegelni kell, hogy az áram felhasználás vagy a sűrített levegő előállítás a drágább. Kisebb volumenű termelésekhez ajánlott.
Speciális gyártási folyamatokhoz, mint a vegyi, gyógyszerészeti és laboratóriumi felhasználás, a HL és Karszt (KDD) hidegregenerálású adszorpciós szárító biztosítja az állandó -40°C-os vagy kérésre akár a -70°C (KDD / HU) harmatpontot is.
 

Melegregenerálású - OMI HB sorozat

Melegregenerálású adszorbciós szárító - OMI HB sorozat tagja
A meleg regenerálású HB, azaz Heated Blower adszorbciós szárítók telepített fúvó által meleg levegő regenerálással működnek. Nincs sűrített levegő felhasználás, ezért a speciális alkalmazások között nagyobb volumenű termelésekhez ajánlott. Kialakítása alacsony profilos, könnyen installálható, üzemeltethető, és gyorsan karbantartható.
Innovatív irányítás és tervezés eredményezte alacsonyabb energiaköltségek az EMS (Energy Management System) rendszer segítségével, a meleg levegő befúvás szabályzásával maximalizált energiahatékonyságú működést biztosít állandó harmatpontot tartva. Vezérlése távfelügyeletet, BMS rendszerbe kötést és még számos opciót rejt magában, ügyfeleink megelégedésére, hatékony és megbízható működéséhez.
Segítségével biztosítható az állandó -40°C-os harmatpont.
 
OMI HL Pro HB sorozat részletes műszaki adatai a linkre kattintva tölthetők le.
Denv-Air Kft.
Székhely
1116 Budapest,
Nádudvar utca 12. 

Telefon, fax: +36 1 226 6527 
Telefon, fax: +36 1 424 7921
Mobil: +36 70 454 9589
Szerviz: +36 70 454 9587

E-mail: denvair@denvair.hu
Telephely
9028 Győr,
Sági út 5.

Telefon: +36 96 528 987
Fax: +36 96 528 988
Mobil: +36 70 454 9584
Szerviz: +36 70 454 9582

E-mail: gyor@denvair.hu