Kondenzátum leeresztő

A kondenzátum leeresztő a hálózati olajleválasztó szűrők olyan kiegészítője, mely a szűrőbetéttel leválasztott, szűrőházban felgyülemlett kondenzátumot (víz, olaj, por, egyéb szilárd szennyeződés) leengedi. Több fajtája létezik a standard kézi leeresztéstől az időzíthető és a szintvezérelt leeresztésig.
Kondenzátum leeresztő
A leeresztés automatizálása nem mindig kap elegendő figyelmet a rendszer tervezések, vagy üzemfenntartás során. Ennek hátulütője lehet, hogy a már leválasztott szennyező anyag esetleges túlnyomás miatt betét szakadás után továbbhaladhat a sűrített levegő rendszerben. A hibalehetőség kiküszöbölésére használatos előrejelzők mellett (differenciál nyomás indikátorok, és manométerek) nagy szerephez jut a megfelelő leeresztés. Ennek a feladatnak a gazdaságossá tétele is, hogy elkerüljük a felesleges levegőveszteséget.

A leeresztők kiválasztása megfelelő körültekintéssel, a kompresszorok teljesítményén kívül, az üzemvitel, a kondenzátum összetétele (agresszivitása), a környezeti tényezők és az automatizálási szempontok figyelembe vételével történik. A szűrőházon belülre, szűrőházon kívülre tartályok nyomástartó edények aljára kültéren és beltéren egyaránt felszerelhető.
A fagyásveszély elkerülése érdekében ajánlott a fűthető kivitel, míg agresszív tartalom esetén a saválló kivitel használata.

A kondenzátum keletkezése nem csak a sűrítés során – helyszínén léphet fel. Különböző környezeti tényezők is kialakíthatják a már működő sűrített levegő rendszer szinte bármely pontján. A helyszíni probléma kialakulásához vezethetnek az alábbi tényezők a teljesség igénye nélkül:
- hőmérséklet csökkenés (kültérre kivezetett csőhálózat)
- áramlási sebesség gyorsulás (hirtelen csökkenő cső keresztmetszet)
- csőhálózat kialakítás hiányossága
- környezeti páratartalom, és ezzel együtt a sűrített levegő vízgőz tartalmának drasztikus emelkedése, melyet az előre kalibrált leeresztők nem képesek kezelni
- hiba a levegőkezelő rendszer bármelyik egységében. Stb..

Így a meglévő rendszerek felülvizsgálata során is lehetőség nyílik a kezdeti (kompresszorházban történő) levegőkezelés optimalizálására, vagy a helyszíni problémák megoldására is.

Mindezek mellett javasoljuk, hogy tervezéskor, probléma elhárításakor keressék fel munkatársainkat, hiszen megtermelt sűrített levegő veszteségének minimalizálása, a megfelelő levegő minőség végpontig történő fenntartása, a szennyező anyagok eltávolítása, kezelése nem kisebb feladat, mint maga a sűrített levegő előállítása.

OMI berendezések

SC MANUAL

OMI SC MANUAL kondenzátum leeresztő
A szűrők által leválasztott kondenzátumot, el kell távolítani a rendszerből, hogy a levegő kezelés után a csőhálózatban tiszta levegő maradjon. Ennek a műveletnek alapkialakítású eszköze a kézi leeresztő, mely a szűrő alján kialakított helyre kerül beépítésre. Komplett szűrő rendelés esetén egyéb kérés, vagy választás nélkül, ezzel az opcióval kerül szállításra. Anyaga sárgaréz, kialakítása biztosítja a szennyezőanyag akadály mentes eltávolítását.
 

SC AUT

OMI SC AUT kondenzátum leeresztő
Az automatikus leeresztés második lépcsője a felügyelet nélküli rendszer felé. Így a rendszeres (órás vagy napi) leeresztéshez többé nem szükséges az emberi tényező. A szűrőházba beépített úszós leeresztő kialakítása szempontjából biztonsági szűrővel együtt kerül beépítésre. Az úszó a szűrőházban kiválasztott és felgyülemlett folyadék szintjével emelkedik, és a megfelelő szintet elérve, a szelep nyitásával távolítja el a kondenzátumot a rendszerből. Gyakorlatilag felügyelet mentes, tisztítása rendszeres időközönként javasolt.
 

SC 12 M

OMI SC 12 M kondenzátum leeresztő
A leeresztés következő fokozata a külső házas kialakítás. Szintérzékelős, mechanikus felépítésű úszóházas. Utólagosan is felszerelhető. Tisztítása könnyebb, mint a beépített társaié, javítása, karbantartása egyszerűbb. Hasonlóan a beépített úszós leeresztőhöz, a rendszeres (órás vagy napi) leeresztés feladatát felügyelet nélkül látja el. A leválasztott kondenzátum szintjével a beépített úszó emelkedik, és a megfelelő szintet elérve, a szelep nyitásával távolítja el azt a rendszerből. Maximum 16 bar-ig.
 

SC CHROM

OMI SC CHROM kondenzátum leeresztő
Az SC CHROM berendezéseket konstans levegőigény melletti gyárak levegőkezeléséhez ajánljuk. A leeresztő szelepet mágnes kapcsoló vezérli, melynek két beállítási lehetősége, (leeresztés nyitási idő, a két nyitás között eltelt időintervallum) biztosítja az ideális nyitási idő alatt történő már megtermelt sűrített levegő veszteségének elkerülését. Javasolt a levegőszállítás alapján előzetes kiválasztása, és kalibrálása, így megközelíthető a fent említett ideális leeresztés. 220V – 1Ph /50 Hz tápellátású, 3/8” vagy 1/2" méretben szakaszoló csappal vagy anélkül áll rendelkezésre. Maximum 16 bar-ig.
 

ZERO DRAIN

OMI ZERO DRAIN kondenzátum leeresztő
A ZERO DRAIN a már jól ismert INTELLIDRAIN, szintvezérelt, elektromos szenzorral ellátott leeresztő család utódjaként debütál az OMI gyártó palettáján. Ezeket a készülékeket változó levegőigény melletti gyárak levegőkezeléséhez ajánljuk. A szelep nyitását mágnes kapcsoló és szenzor együttesen vezérli. A nyitási időt és a két nyitás között eltelt időintervallumot a beépített elektronika felügyeli. Az ideális leeresztési folyamat alatt történő már megtermelt sűrített levegő veszteség a minimumra csökken, hiszen a szenzor érzékeli, ha már nincs folyadék, amit le kellene ereszteni. Így kizárólag a kondenzátum, mint szennyező anyag távozik a rendszerből, felesleges veszteségek nélkül. Függőlegesen beépíthető. Hibajelzésre alkalmas modul is rendelhető hozzá. 220V – 1Ph /50 Hz tápellátású, 3/8” vagy 1/2" méretben áll rendelkezésre.
 
OMI Zero Drain sorozat részletes műszaki adatai a linkre kattintva tölthetők le.
Denv-Air Kft.
Székhely
1116 Budapest,
Nádudvar utca 12. 

Telefon, fax: +36 1 226 6527 
Telefon, fax: +36 1 424 7921
Mobil: +36 70 454 9589
Szerviz: +36 70 454 9587

E-mail: denvair@denvair.hu
Telephely
9028 Győr,
Sági út 5.

Telefon: +36 96 528 987
Fax: +36 96 528 988
Mobil: +36 70 454 9584
Szerviz: +36 70 454 9582

E-mail: gyor@denvair.hu